Alokace kapitálu, riziko a jeho redukce. - Bureš, J.
Racionálne podstupovanie rizík predpokladom každej efektívnej alokácie kapitálu, burzových operácií. Alokácia kapitálu znamená nájsť takú investičnú stratégiu, t.j. také umiestenie do niekoľkých druhov cenných papierov, aby celkový očakávaný prínos bol optimálny. Význam schopnosti manažéra správne posudzovať riziko. Výklad spôsobov kvantifikácie rizika a to teórie očakávaného úžitku (expected utility theory), princípu maximálnej straty a maximálneho výnosu, princípu rozptylu, princípu smerodatnej odchýlky a kvantifikácie rizika pri neznalosti pravdepodobnostných charakteristík.