Cesta Portugalska a Španělska do Evropských společenství. - Kociánová, H.
Španielsko a Portugalsko boli prijaté do ES 1.1.1986. K hlavným problémom, ktoré museli tieto krajiny v priebehu prechodného obdobia riešiť patrili: reštrukturalizácia priemyslu orientovaná na zvýšenie efektívnosti predovšetkým štátnych podnikov, zvýšenie produktivity poľnohospodárskej výroby a zabezpečenie voľného pohybu pracovných síl a vyriešenie sociálnych otázok s ním spojených. Výsledky, ktoré sa od prijatia do ES dosiahli.