<The> rise and fall of subsidiarity. - Schaefer, G.F
Podstata a koncepcia pridruženosti a vzťahy medzi ES ako celkom, medzi členskými štátmi ES a oblasťami. Súčasná inštitucionálna štruktúra ES - návrhy na nutné úpravy pre budúcu dekádu. Hodnotenie návrhov inštitucionálneho rozvoja ES smerom k politickej a ekonomickej únii za predpokladu, že proces integrácie je nezvratný.