Ani výchova ve vatičce, ani vojna jako řemen. Jak dál v učňovském školství. - Mayzlík, J.
Ohrozenie existencie SOU zrušením generálnych riaditeľstiev. Zákon č. 171/1990 Zb., určil, že zriaďovateľmi SOU budú ústredné orgány štátnej správy, na ktoré prešlo aj právo hospodáriť s majetkom slúžiacim pre prípravu mládeže. Porovnanie čs. systému výchovy pracovného dorastu, v ktorom boli učni po stránke hmotnej úplne zabezpečení s Baťovou školou práce, kde dôležitým faktorom výchovy bolo vedomie hospodárskej samostatnosti učňa. Náčrt ciest zainteresovania podnikov na výchove učňov.