Krušná přítomnost pod Krušnými horami. - Grezlová, O.
Najzávažnejšie dôsledky ekologickej krízy na severe Čiech a jej dopady na obyvateľstvo. Nižšia stredná dĺžka života, vyššia miera potratovosti, nárast vrodených funkčných vád a vrodenej abnormality správania, negatívne ovplyvňovanie kvantity a kvality intelektuálnej a fyzickej práce. Totálne spustošenie životného prostredia v najširšom slova zmysle spôsobuje množstvo negatívnych javov v sociálnej oblasti (nepriaznivá úroveň vzdelania, vysoká rozvodovosť, vysoký podiel sídliskovej zástavby atď.).