variational problem arising in financial economics. - Cox, J.C
Stanovenie postačujúcich podmienok pre to, aby úloha dynamiky spotreba-portfolio v spojitom čase mala riešenie: cenové procesy musia vyhovovať podmienke regularity, všetky úžitkové funkcie musia byť spojité, rastúce a ohraničené striktne konkávnou mocninnou funkciou.