Od bipolarity k multipolarite a celoplanetárnímu pojetí světa. - Klíma, M.
Vznik bipolárneho sveta po II. svetovej vojne. Ideologické a geopolitické príčiny bipolarity. Vojenský faktor zotrvania bipolarity. Jav deideologizácie a nové geopolitické prístupy po rozpade bipolarity. Planetárne myslenie a vývoj. Tendencie ku globálnemu prepojeniu ľudstva. Prechod od hierarchických štruktúr organizácií v medzinárodných vzťahoch ku sieťovým štruktúram.