Nové prístupy k postaveniu a úlohám sociálnej politiky. Postavenie a charakter sociálnej politiky v prechode na trhovú ekonomiku. - Rievajová, Eva
V nových ekonomických a sociálnych podmienkach sa bude sociálny rozvoj utvárať v súbehu úsilia občanov o ich sebarealizáciu a činnosti štátu. Formovanie mechanizmu sociálnej spravodlivosti, odstránenia nivelizácie a rešpektovanie princípov výkonnosti a zásluhovosti ako aktuálne problémy sociálnej politiky. Hlavné princípy sociálnej politiky: sociálna solidarita, sociálna garancia, participácia v trhovej ekonomike.