Rozpad vícenárodních států jako koaliční konflikt. - Maňas, Miroslav
I pri rôznorodosti príčin konfliktov medzi národnosťami existujú modelové prostriedky, pomocou ktorých sa dá problematika prežitia či rozpadu viacnárodných štátov popísať a navrhnúť optimálna stratégia riešenia konfliktu. Základnou modelovacou technikou je teória koaličných konfliktov. Hlavným predmetom skúmania v koaličnom konflikte sú rozhodnutia jeho účastníkov. Kľúčovým problémom zostavenia modelu je špecifikácia vecného významu úžitku koalície. Zhrnutie zásad racionálneho riešenia konfliktnej situácie.