Spekulace jako specifický typ alokace kapitálu.
Špekulácia ako zvláštny druh ekonomickej činnosti a investičného rozhodovania. Analýza špekulácie a redukcia rizík. Špekulácia a stabilita ekonomiky. Pozitívny vplyv špekulácie na likviditu a optimálne využívanie peňažných prostriedkov.