Flaubertův paradox začíná působit na trhu spotřebního zboží a služeb i u nás. - Bureš, I.
Vo vyspelých moderných trhových ekonomikách, kde sú trhy nasýtené tovarom bežnej spotreby, nemožno ponuku donekonečna zvyšovať ponukou štandardných výrobkov, pri rozhodovaní o potrebách majú najvyššiu prioritu zbytočnosti (Flaubertov paradox). Tento paradox prestáva byť paradoxom a stáva sa spôsobom života.