Petrolnoobvarzanijat tip ikonomika i procesite na industrializacija v razvivaštite se strani (ma primera na stranite ot Persijskija zaliv). - Vasilev, M.
Nový prístup k diferenciácií rozvojových krajín podľa "vnútorných" charakteristík ich ekonomiky. Vyčlenenie skupiny štátov s naftovo profilovaným typom ekonomiky, t.j. krajín, v ktorých príjmy z exportu hydrokarbonátov predstavujú 50 perc. ich brutto exportu, alebo 33 perc. ich brutto vnútorného produktu. Na rozdiel od ostatných rozvojových krajín majú špecifické črty industrializácie závislej od výroby a exportu nafty.