Kolektívne pracovné vzťahy na trhu práce. - Czíria, Ľudovít
Na trhu práce sa realizuje vzťah medzi ponukou a dopytom po pracovnej sile. Na trhu práce vystupujú subjekty reprezentujúce túto ponuku a dopyt - ide o vzťahy medzi zamestnávateľmi a zamestnancami, ktoré sa označujú ako kolektívne pracovné vzťahy na trhu práce. Súčasťou štruktúry trhu práce sú aj rôzne inštitúcie - ministerstvá práce, úrady práce, pracovné súdy, organizácie reprezentujúce záujmy zamestnávateľov a zamestnancov a pod. Mechanizmy realizácie kolektívnych pracovných vzťahov.