Utečka umov i obščestvennoje soznanije. - Glaz'jev, Sergej Jur'jevič
Podľa odhadu môže za nasledujúcich 10 rokov opustiť SNŠ 7 mil. ľudí, z ktorých asi polovicu predstavujú vysokokvalifikovaní robotníci, vedci a špecialisti. Analýza príčin úniku mozgov: ekonomických, profesionálnych, politických, etnických, sociálno-kultúrnych. Zabrániť úniku mozgov možno len na základe aktivizácie sociálno-psychologických faktorov, pozitívneho naplnenia národno-vlasteneckých túžieb obyvateľstva a rozvinutia podnikateľskej túžby.