Sociálne sondy do reformy. Zamestnávanie zdravotne postihnutých občanov. - Tosecká, O.
V r. 1989 predstavoval v ČSFR počet občanov so zmenenou pracovnou schopnosťou 3,53 perc. z celkového počtu sociálno zabezpečených pracujúcich. Čiastočný invalidný dôchodok poberalo 99 tis. občanov, len 12 tis. bolo plne invalidných. Pri zvýšení nezamestnanosti rástla aj nezamestnanosť občanov so zmenenou pracovnou schopnosťou. V zákone FZ o zamestnanosti a v naň nadväzujúcich zákonom ČNR a SNR bol určený súbor povinností zamestnávateľov pre podporu zamestnávania pracovníkov so zmenenou pracovnou schopnosťou.