Alternatívne spôsoby financovania verejných statkov a služieb. - Sobek, Otto
Princípy financovania verejných statkov a služieb: 1. samofinancovanie zo strany obyvateľov, 2. financovanie na báze povinného poistenia, 3. z prostriedkov štátneho rozpočtu. Odvetvia, financované z celospoločenských prostriedkov. Opätovné zriadenie fondu sociálneho poistenia v ČSFR (zrušený r. 1953).