Harmonizace daní v ES. - Tíkal, S.
Vytváranie jednotného trhu ES predpokladá i odstránenie veľkých daňových rozdielov medzi členskými krajinami. Doteraz jestvujú veľké rozdiely v sadzbách dane z pridanej hodnoty a sadzbách spotrebných daní. Od 1.1.1993 budú platiť len dve sadzby pri daní z pridanej hodnoty (15 perc. a 5 perc.). Podobné úpravy boli prijaté aj pre spotrebné dane. Skromnejšia je harmonizácia priamych daní. Sústreďuje sa na odstránenie prekážok spolupráce podnikov.