Všeobecná recese a strukturální adaptační krize. - Vintrová, Růžena
Analýza východiskového zaostávania a štruktúrnych deformácií centrálne plánovaných ekonomík združených v RVHP pri ich nástupe k ekonomickej transformácii. Nedostatok kapitálu pre nevyhnutné štruktúrne premeny v ČSFR. Premena ekonomiky z "ponukovo obmedzenej" na "dopytovo obmedzenú". Nízka konkurenčná schopnosť čs. ekonomiky. Jediným, v praxi osvedčeným modelom vyvedenia krajiny zo zaostalosti je dobrovoľné zníženie reálnych príjmov obyvateľstva. Hlavné smery hospodárskej politiky.