Izchodit' iz narodochozjajstvennych realij! - Klocvog, F.
Prechod k trhu v ZSSR a špecifiká, ktoré sa musia zohľadňovať, ak nemá dôjsť ku katastrófe. Model navrhnutý autormi vychádza z premien vo vlastníckych vzťahoch a to nie na základe privatizácie, ale na základe premeny štátneho vlastníctva na vlastníctvo všeľudové s vymedzenými funkciami troch subjektov - vlastníka, podnikateľa a užívateľa. Predpokladá uplatnenie principiálne iného národohospodárskeho plánovania - charakteru plán-zmluva, kombinovanú cenovú politiku a spájanie centrálneho plánovania s tovarovo-peňažným mechanizmom.