Pohled vpřed a ohlédnutí zpět. - Fitzgibbons, J.B
Analýza dôsledkov a procesov reštitúcie, ako potenciálneho ohrozenia prebiehajúceho privatizačného programu. Reštitúcia neplní adekvátne súčasné požiadavky a brzdí účelnejšie formy rozdelenia kapitálu. Nežiadúce ekonomické dôsledky reštitúcie vysoko prevyšujú jej politické prednosti. Reštitúcia nielen spomaľuje transformáciu ekonomiky ale vyvoláva ďalšie komplikácie i vo vzťahu k zahraničiu. Reštitúcie nepútajú na seba efektívnu manažérsku činnosť.