Rynočnyje sistemy i varianty strukturnoj perestrojki v promyšlennosti. - Chruckij, E.
Trhový systém sám o sebe negarantuje premenu málo rozvinutej krajiny na vysokorozvinutú. Trh "v čistej podobe" nie je schopný koncentrovať nevyhnutné zdroje pre prioritný rozvoj potrebných odvetví, ani uskutočniť urýchlenú prestavbu priemyslu. To je funkciou štátneho regulovania ekonomiky. História pozná dve cesty štruktúrnej prestavby: americkú - s prevažným pôsobením trhu a dereguláciou a japonskú - opierajúcu sa o priemyselnú politiku štátu a štátne plánovanie. Táto cesta je rýchlejšia, má nižšie sociálne náklady.