Efectos de las maquiladoras en el producto, el ingreso y el empleo en México. - Guajardo Quiroga, R.G
Kontraverzné názory Mexika a USA na vykorisťovanie pracovníkov a negatívny vplyv spracovateľského priemyslu sa dokladajú tým, že na výkon ekonomiky treba rozvíjať chemický priemysel, služby a potraviny, na zvyšovanie osobných príjmov zase výrobu hračiek, služby a chémiu a na zvyšovanie zamestnanosti služby, potraviny, chemické a textilné výrobky.