Vítejte turisté, ale buďte shovívaví. - Simonian, Aram
Zvyšovanie počtu zahraničných návštevníkov v ČSFR. Najpočetnejšími návštevníkmi sú Nemci (41,1 perec. z celkového počtu), potom nasledujú Poliaci a Rakúšania. K najväčšiemu prírastku návštevnosti došlo u návštevníkov z krajín, ktoré s ČSFR nesusedia. Výnosy z cestovného ruchu nepriaznivo ovplyvňuje vysoký podiel krátkodobého, jednodenného a tranzitného cestovného ruchu. Rozbor príčin spôsobujúcich, že príjmy z cestovného ruchu v ČSFR sú omnoho menšie ako v iných porovnateľných krajinách.