Debt conversion is neither curse not cure.
Výsledky štúdie o relatívnych výhodách a nevýhodách konverzie dlhu na základe skúseností z Chile, Argentíny, Brazílie a Mexika. Výkyvy a negatívne účinky sa prejavili najmä pri odchýlkach od prijatých programov oddlženia. Ďalekosiahle zníženie dlhu je iba jedna z možných priorít v programe konverzie dlhu (Chile). Ďalšie skúmané krajiny zdôrazňovali selektívnejšiu politiku s využitím subvencie konverzie dlhu na privolanie zvlášť atraktívnych typov zahraničných investícií. Spory o kompenzáciu medzi kvantitou a kvalitou konverzie dlhu odhalili inherentné nedostatky tohoto nástroja.