Zkušenosti z otevírání irské ekonomiky. - Tíkal, S.
Írsko začalo existovať ako samostatný štát v r. 1921. Uplatňovalo najprv liberálnu politiku a od r. 1932 silný plošný intervencionizmus v záujme autarkickej stratégie industrializácie a substitúcie dovozov. Vznik EHS a EZVO spôsobil zásadný obrat k stratégii založenej na odstraňovaní protekcionizmu. Účinky otvárania írskej ekonomiky na priemysel, colné príjmy, poľnohospodárstvo. Dôsledky vstupu do ES.