Volebné systémy a základné princípy volebného práva. - Kresák, P.
Rozdelenie štátov podľa stavu politických a volebných systémov na dve skupiny: na štáty, v ktorých sa uplatňuje systém dvoch politických strán a štáty, v ktorých sa uplatňuje systém viacerých politických strán. V prvej skupine sa uplatňuje tzv. väčšinový volebný systém, ktorý umožňuje výmenu zástupcov jednej veľkej strany zástupcami druhej strany. V štátoch v ktorých sa na politickom živote štátu podieľa viacero politických strán sa vyvinul a uplatňuje proporcionálny volebný systém. Výhody a nevýhody obidvoch systémov.