Monitoring životného prostredia. - Duša, I.
V Slovenskej republike nie je zatiaľ vybudovaný ucelený a koordinovaný monitorovací systém životného prostredia. Nevyhnutnosť vybudovania homogénneho systému, schopného podať čo najobjektívnejšiu výpoveď o stave zložiek životného prostredia a pôsobiacich vplyvoch: o ovzduší, vode, pôde, biote, geologických faktoroch, žiarení, odpadoch, osídlení, využití územia, o cudzorodých látkach v požívatinách a krmivách, o záťaži obyvateľstva faktormi prostredia. Základné úrovne monitoringu.