Tudomány-Németország-Asszociáció.
Zjednotenie Nemecka a vedecká práca. Štyristoročná tradícia vedy v Nemecku. Výsledky vedeckej práce za posledných 40 rokov vo východnom a západnom Nemecku. Veda v období fašizmu, emigrácia kvalitných vedcov do Anglie, Izraela, Francúzska a USA. Organizácia, riadenie a financovanie nemeckých výskumných ústavov a vedeckých inštitúcií.