Ochrana európskych regiónov. - Držiaková, Ľ.
Po r. 1989 sa ČSFR neformálne zapojila do činnosti Rady Európy. Táto inštitúcia zdržuje v súčasnosti 26 členských štátov. Podporuje nové demokracie, ponúka štátom pomoc pri ochrane ľudských práv, upevňovaní pluralitnej demokracie i európskej kultúrnej identity. Významným nástrojom Rady Európy je "Stála konferencia obcí a regiónov Európy". Pomocou tohto orgánu sa komunálni politici môžu podieľať na riešení regionálnych problémov v celoeurópskych súvislostiach. Význam účasti ČSFR na práci Konferencie.