Společné podniky před transformací. - Eliáš, Karel
Obchodný zákonník v prechodnom ustanovaní parag. 766 účastníkom spoločných podnikov ukladá previesť tieto podniky na obchodné spoločnosti alebo družstvá. Článok sa nezaoberá spoločnými podnikmi v zmysle joint ventures ale len spoločnými podnikmi ako špecifickej právnej formy právnickej osoby. V týchto podnikoch bola častá účasť štátnych podnikov. Odpovede na otázky, či majetok štátu ostáva štátnym majetkom aj potom, keď bol do spoločného podniku vložený a či tieto podniky podliehajú privatizácii.