<Le> régime fiscal des départements d'outre-mer et son impact sur l'économie locale. - Esclassan, M.-Ch
Článok sa dotýka 4 francúzskych zámorských departementov: Guadeloupe, Guayana, Martinique a Réunion. Cesty tradičnej adaptácie ich daní sú na ústupe. Všeobecné zníženie daní je ohrozené. Daň z príjmu, daň zo spoločností, priama daň z domácností. Zníženie nepriamych daní. Zvyšovanie daňovej pomoci pre hospodársky rozvoj je neisté. (Revue francaise de finances publiques, č.3/1991).