L'économie de la mer: un déclin sans précédent. - Jacquier, J.-F
O úpadku francúzskej morskej ekonomiky, čo sa v posledných rokoch prejavilo veľkým poklesom počtu lodí. V konštrukcii lodí sa prejavil pokles na tretie miesto vo svete. Vzrástol počet výletných lodí. Nákladná námorná doprava dosiahla však dobré výsledky. Prístavy trpia na nízku súťaživosť. Rybolov potrebuje novú štruktúru, aby jeho kapacita neklesala. (L'Usine nouvelle 6.2.1992, č.2350).