Finansovi problemi na evropejskata ikonomičeska integracija. - Stojanov, V.
Európske integračné procesy vyvrcholili podpísaním Maastrichtskej dohody 12 členských krajín ES. Určitou bariérou realizácie integračných procesov sú rozdielne finančné systémy a rozdielna finančná politika členských krajín. Preto už v prvých rokoch sa prijal program fiškálnej harmonizácie. Vytvorila sa colná únia a pristúpilo sa k harmonizácií daní. Predpokladá sa unifikácia i v oblasti sociálneho zabezpečenia. Ďalšie ciele v oblasti financií.