Obnovení družstevních principů a vnitřní transformace zemědělských družstev. - Trávníček, Z.
Potlačovanie súkromného vlastníctva po r. 1948 v Československu. Ekonomicko-politické požiadavky transformácie vlastníckych vzťahov v poľnohospodárstve. Problémy transformácie pri obnovovaní vlastníckych podielov (nedostatok kapitálu, nezáujem o priame hospodárenie..). Záujem o podnikanie na princípe prenájmu. Zásady nového usporiadania družstiev. Zmeny v riadiacej práci.