Rotterdam - brána do střední a východní Evropy. Strategicky důležitý přístav.
Rotterdam sa pokladá za najlepšie vybavený dopravný a obchodný prístav v celosvetovom meradle. Jeho bránami prechádza každoročne 32 tis. lodí, vrátane obrovských tankerov. Vysokoúčinná technika - radary a kombinančné systémy - zabezpečuje plynulú dopravu. Rotterdam je svetová extratrieda. Jeho význam vzrastie po dokončení kanálu Rýn-Mohan-Dunaj.