Teoria wyboru publicznego: wybrane koncepcje badawcze. - Filipowicz, L.
Teória verejnej voľby (public choice) je ekonomická analýza netrhových rozhodovacích procesov. Ekonomický model demokracie Antona Downsa. Submodel: racionálny volič. Submodel: konkurenčné strany. Štát ako Leviatan - vízia spoločenského poriadku Jamesa M. Buchanana. Stav naturálnej distribúcie. Ústavný kontrakt Status quo. Logika kolektívnej voľby podľa Mancura Olsona.