Vítězí štíhlá organizace práce ve výrobě.
Štíhla výroba budúcnosti podľa japonského vzoru sa vyznačuje zachovaním výrobného pásu a výrobného taktu ako základu organizácie práce vo výrobe, ale podstatné je zvýšenie právomoci pracovných skupín (tímov) a ich vedúcich. Uplatnenie tejto myšlienky vyžaduje prijať a uplatniť myšlienku štíhleho manažmentu. Príklady toho, ako každý vedúci môže zo svojho osobného programu vylúčiť všetko nepodstatné.