Švédsky model hospodárskej politiky. - Mikelka, E.
Cieľmi najvyššej priority švédskeho modelu sú plná zamestnanosť, optimálna ekonomická rovnosť a zdravotné zabezpečenie obyvateľstva prostredníctvom verejných služieb. Ciele modelu nie sú schopné zabezpečiť autonómne konkurenčné ekonomické sily. Vznikajú závažné problémy. Švédski konzervatívni ekonómovia požadujú silnú trhovú ekonomiku a stimuláciu súkromného vlastníctva. Švédska spoločnosť však prehodnocuje efektívnosť a racionalitu svojho sociálneho systému, nie jeho základný princíp.