Strategic leadership for quality in health care. - Lawrence, D.M
Zo zavádzaných systémov starostlivosti o akosť a programov akosti v zdravotných zariadeniach USA vyplynula kľúčová úloha vedúcich pracovníkov pri určovaní stratégie akosti ako súčasti celkovej stratégie inštitúcie. Charakteristické znaky a problémy pracovných procesov, ktoré musia byť v stratégii zohľadnené. Ťažiskom sú potreby a požiadavky pacienta. Zdroje narastajúcich nákladov a ich znižovanie. Východiskové princípy stratégie.