Medzinárodná migrácia obyvateľstva a problémy utečencov. - Šíbl, Drahoš
Vedúca pozícia USA v medzinárodných migračných pohyboch. Ekonomické dôvody migrácie. Zvyšovanie počtu migrujúcich pracovných síl v 90. rokoch. Riešenie migrácie odstraňovaním jej príčin. Priame a nepriame pôsobenie Európskych spoločenstiev na riešenie problémov utečencov. Činnosť Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (od r. 1951).