Miért dolgozik az ember? - Rimler, J.
Príčiny nevyhnutnosti pracovať sú viaceré. Po prvé preto, aby mal z čoho žiť; aby si zabezpečil pohodlný, komfortný život pre seba i pre rodinu. Po druhé, aby si zabezpečil realizáciu svojich duševných i fyzických síl i vedomostí; aby realizoval svoje plány a ambície. Historický vývoj práce, jej motívov a foriem.