Tržní nájemné a co s ním souvisí. - Plachký, M.
Byt je predmet dlhodobej spotreby, platby za jeho užívanie sú predovšetkým determinované touto jeho vlastnosťou. Na výšku nájomného majú vplyv náklady spojené s užívaním bytu, polohová renta, vzťah dopytu a ponuky na trhu bytov. Reálnou súčasťou nájomného by mal byť aj kapitálový výnos, ktorý závisí od pomerov na kapitálovom trhu, t.j. od úrokovej miery. Možno očakávať významný pohyb nájomného smerom hore.