kivásárlás. A vállalati méret és csoportstruktúra racionalizálásának egy útja. - Németh, Z.
Pojem "rozpredaj" sa začal používať v americkom ekonomickom výskume v 80. rokoch v súvislosti s "parcelovaním" veľkých mamutích podnikov na menšie homogénne a z hľadiska manažmentu životaschopnejšie. Realita v maďarskom hospodárstve prináša obdobné problémy, spojené s nevyhnutnosťou produktivity a platbyschopnosti novovzniknutých podnikov decentralizáciou. Majitelia - jednotlivci, kolektívy, štát zápasia s potrebami inovovať výrobné programy i zariadenia.