Hospodářský vývoj ve východní Evropě.
Ekonomiky európskych postsocialistických krajín prechádzajú v súčasnej dobe krízou, ktorá sa prirovnáva ku svetovej kríze v 30. rokoch. Charakteristika vnútorných i vonkajších činiteľov poklesu ekonomickej výkonnosti. Najsilnejší pokles výroby v r. 1991 sa zaznamenal v ČSFR a Bulharsku. Vo väčšine krajín došlo k poklesu obratu zahraničného obchodu, k poklesu investičnej aktivity, ďalším prejavom krízovej situácie je inflácia, pokles konečnej spotreby a nezamestnanosť.