Vstupitel'naja stat'ja k knige "Dezintegracija sovetskoj ekonomičeskoj sistemy". - Ellman, M.
Vývoj sovietskej ekonomiky v r. 1985-1990 a 1990-1991. Ekonomická katastrofa a dezintegrácia sovietskeho systému bola vyvolaná samotným riadením rozvoja ZSSR, vyplynula z voluntaristických riešení, z chybnej viery v bezhraničnú reformovateľnosť tradičného systému. Významným činiteľom ekonomickej katastrofy, ktorá sa začala v r. 1988, boli i nepredvídané dôsledky systémových zmien a ekonomickej politiky M. Gorbačova.