Rozvoj a obnova funkcí venkova. - Marková, C.
Transformácia agrárno-potravinárskeho komplexu ČSFR je zložitý sociálny proces, ktorý podstatne mení sociálno-ekonomické pomery vidieckych obyvateľov, silne zasahuje do spôsobu ich života a práce. Podstatne sa mení postavenie vidieckych obcí, v súvislosti so samosprávou vznikajú nové úlohy, do popredia vystupuje otázka samostatnosti vidieckych sídiel atď. Charakteristika prístupov vidieckeho obyvateľstva k meniacim sa ekonomickým podmienkam.