Úskalí politiky konvertibility jsou teprve před námi. - Turek, Otakar
Doterajšie dobré výsledky bilancie v konvertibilných menách, spôsobené tým, že v tejto fáze sa prejavili efekty konvertibility, pri čom náklady na ňu neboli ešte splatné. Táto fáza skončí, keď sa ekonomika odrazí od dna a začne stúpať smerom nahor. Potom ustúpia efekty rýchlej konvertibility nákladom. Podloženie tohto nekonečného tvrdenia analýzou troch fáz politiky rýchlej konvertibility a čs. hospodárskopolitických súvislostí.