Úloha asociačných zmlúv vo vonkajších ekonomických vzťahoch ES. - Černá, J.
Zameranie príspevku na doterajšiu spoluprácu ES s nečlenskými štátmi na základe asociačných dohôd. Zakotvenie asociačných dohôd (pridruženie ďalších krajín) v Rímskych dohodách z r. 1957. Dve základné skupiny asociačných dohôd: asociácia smerujúca k plnoprávnemu členstvu v ES a asociácia krajín, ktoré chcú na základe pridruženia získať určité preferencie a výhody. Skúsenosti z asociačných dohôd prvej i druhej skupiny.