Komenský soudobým manažerům. - Ždímal, M.
Zásady riadenia vyslovil stručne a jasne už Jan Amos Komenský v 17. storočí. Vo svojich prácach vyslovil mnoho organizačných poučiek, platných aj v súčasnosti. Poradcovia manažmentu za prvej republiky často aplikovali Komenského "zákony úspešnej práce". V práci Obecná porada Komenský používa i stratégiu a metodológiu cieľového riadenia. Vytvoril i prvý svetový vzdelávateľský celoživotný systém.