K financování vysokoškolského vzdělání - Urbánek, V.
Vo vyspelých krajinách sa asi od r. 1980 pokúšajú vlády o zníženie podielu štátu na financovaní vysokých škôl. So vznikom masového vysokoškolského vzdelania sa diskutuje otázka, komu prináša prospech vysokoškolsky vzdelaný človek. Vedľa spoločenskej užitočnosti sa začína zdôrazňovať individuálny úžitok. Toto vzdelanie sa považuje za osobnú investíciu, ktorú by mal jeho príjemca zaplatiť. Charakteristika nového systému vysokoškolského štúdia.